tisdag 24 mars 2009

Yttrandefrihet och FN resolutionen 62/154

Kritik mot religion kan komma att kriminaliseras.

Snart kan vi komma att förlora något som vi tar förgivet, nämligen rätten att kritisera religion. I FN resolutionen 62/154 finns formuleringar som gör att det räcker att någon som är religiös känner sin tro kränkt för att det ska betraktas som en kriminell handling. Detta sätter effektivt stopp för all form av kritik och ger samtidigt de religiösa absolut makt och tolkningsföreträde över vad som får göras/yttras i frågor om religion, moral, nationell säkerhet, rättsskipning, hälsovård med mera.

I resolutionen maskeras våldtäkten på yttrandefrihet i formuleringar som "man ska ha respekt för...", "... är ofta felaktigt associerat med brott mot de mänskliga rättigheterna och terrorism...".
Listan kan göras lång, men alla förstår poängen. Det ska inte gå att kritisera eller ifrågasätta de religiösas tolkningsföreträde på alla plan. Detta är mycket allvarligt och om detta antas och träder ikraft vrider vi tillbaka den rättsliga klockan till medeltiden och vi kan med lite tur se fram emot en ny inkvisition.

Christopher Hitchens skriver utförligt om detta i slate.

3 kommentarer:

Anohito sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anohito sa...

http://news.cnet.com/8301-13578_3-10040152-38.html
är en annan intressant FN-pryl

Anohito sa...

Nu ännu mer tryck på att man inte ska få kritisera religion... http://newsblaze.com/story/20090327170413zzzz.nb/topstory.html