måndag 23 mars 2009

Privatisera vinster och socialisera förluster

Jag måste gratulera makteliten till att på senare tid ha lyckats ta ut enorma löner, ersättninar och bonusar. Stort grattis!

Att även stat, komun och landsting inte räds att skruva upp nivån är inte konstigt då det inte finns fungerande mekanismer som bromsar detta. Jag lägger här hela skulden på bristande bevakning av det allmänna genom uppmärksamma journalister och allmänhet. Inga regler i världen kan hindra att styrelser utan insyn belönar sig själva på olika sätt.

Personligen har jag inga problem alls med att man inom det privata näringslivet tar ut fantasibelopp i styrelserna. Detta är helt i marknadsekonomins tecken. I detta fall finns det mekanismer i form av aktieägare och andra intressenter som kan säga ifrån, detta saknas helt i stat, kommun och landsting.

Det som däremot är direkt förkastligt är när privat näringsliv helt plötsligt vill socialisera förlusterna genom att låta staten ta ansvar för förluster. Detta strider helt mot marknadsekonomin och ska inte accepteras med mindre än att staten då tar över ägandet av företaget, avsätter styrelsen, konfiskerar eventuella bonusar mm och påbörjar en brottsutredning om trolöshet mot huvudman och/eller förskingring.

Istället sitter makteliten säkert och fortsätter att ta ut fantasilöner i dessa bolag.

Gör ett tankeexperiment. Om du som privatperson skulle hamna på obestånd, gå då till socialen och fråga om inte dom kan skjuta till kapital och vara borgenär för ett stort lån du behöver för att driva hushållet vidare. Samtidigt tar du ut en rejäl lön och passar på att smussla undan lite pengar ur hushållskassan som du tycker att du har gjort dig förtjänt av.

Om personalen på socialen inte ringer efter väktare med tvångströja blir jag förvånad, ändå har flera banker och andra bolag lyckats med just denna bedrift. Detta måste vara helt unikt och jag är djupt imponerad över att det privata näringslivet har lyckats med denna bedrift. Att privatisera vinster och socialisera förluster, bra jobbat!

Inga kommentarer: