måndag 30 mars 2009

MySpace/FaceBook - Är du villig att ta risken?

MySpace/Facebook, kul nätverkande eller risk?

Vad går MySpace/Facebook ut på? Jo, det är en form av nätverksbyggande där målet för många är att bygga så stora nätverk av vänner som möjligt. Vad finns det för risker med detta?

Inga risker alls säger du kanske? Jag ber att få invända och här följer min motivering:
Inom en mycket snar framtid kommer allt du gör på nätet vara spårbart och eftersom MySpace driftas utanför landets gränser (USA) finns det inga hinder att myndigheter i USA och/eller FRA spårar din trafik. Se avsnittet om "sociogram inom övervakning"

Du tror kanske att det kommer att krävas brottsmisstanke och beslut av domstol för att information om dig ska få spåras? Glöm det! Så, om du har ett nätverk på MySpace så kan du räkna med att det enkelt går att spåra alla i ditt nätverk.

Du kanske tycker att det inte spelar någon roll? Du/ni har ju inget att dölja, eller hur? Tänk då på att den stat du idag litar på kanske inte vill dig så väl om några år. Eller att någon illasinnad individ eller organisation får tillgång till informationen. Du ska inte tro att informationen är inlåst och oåtkomlig för den med kontakter, kontanter eller erbjudanden som man inte kan säga nej till.

Det finns också en annan sida av MySpace/Facebook. Det är det faktum att oseriösa entreprenörer (läs kriminella) lägger in länkar som, om man blir vilseledd att klicka på länken enkelt identifierar dig och registrerar att du har genomfört ett köp. Att sedan bestrida köpet leder till att ditt ärende hamnar hos inkasso med allt vad det innebär. Se detta dokument hos konsumentverket. Mycket obehagligt, vilket gör att många helt enkelt finner sig och betalar för att slippa allt obehag.

2 kommentarer:

glader sa...

Hej! Vilken bra inlägg, jag håller med dig till 100%.

Jag tycker att det redan nu finns så många larmrapporter om människor som har råkat illa ut på grund av att de har lagt "okyldiga bilder" på dessa hemsidor. Det är som om STORE BROR ser dig hela tiden.

Elektronisk nätverk kan inte vara pålitligt då man aldrig kan veta i vilka händer det hamnar!!!!

Jag säger bara en sak hellre ring eller hälsa på en kompis om man vill berätta vad som händer i ens liv än att ha ett elektronisk nätverk.

Det är mycket som är bra med internet men det kan inte ersätta de mänskliga relationer som en person behöver!!!!

smygmaskan sa...

Vad värre är att du kan gå in på birthday.se o gå vidare till upplysningar o få hela personnumret gratis.
jag tror det är värre