fredag 1 maj 2009

Kan vi leva i fred med teokratier?

En akut fråga vi måste ställa oss är om det är möjligt att leva i fred med teokratiska diktaturer och religiösa fundamentalister?

Varför är detta akut, undrar ni kanske?
Jo, idag har dessa stater tillgång till massförstörelsevapen och det är inte mycket i de religiösa skrifterna som hindrar dem från att använda dessa mot vem som helst som de anser har förverkat sin rätt att leva.

Kan vi leva tillsammans i fred?
Det finns dom som har en etisk och moralisk relativistisk syn på dessa nationer, ofta kallad kulturrelativism. "Låt dom hantera sina invånare som dom vill. Det är inte vår sak att döma. Vi har ingen skyldighet att förhindra brott mot de mänskliga rättigheterna i dessa kulturer..." mm, mm...
En extrem form av kulturrelativism är att det är ok att könsstympa barn. Det är ok att behandla kvinnor som boskap. Barnarbete är ok. Hedersmord är ok. Det är alltså ok att mörda då rådande kultur påbjuder det.

Detta innebär att moral och etik är relativ en viss specifik kultur och kan ej dömas av utomstående.

På vilket sätt är detta ett problem för oss, undrar du kanske. Vi lever ju i en sekulariserad del av världen där kulturrelativism inte existerar, eller hur?
Fel! Vi påverkas i allra högsta grad av detta. Ett exempel: I vårt land sker könsstympning av judiska och muslimska pojkar nästan varje dag. En eufemistisk benämning för detta är omskärelse. För inte så länge sedan blev flera pojkar allvarligt skadade av detta. Många pojkar dör varje år av detta eller får men för livet. Varför får detta fortgå, i vårt land? Svaret är mycket enkelt och skrämmande: Kulturrelativism i form av religion! Det är till och med inskrivet i svensk lag om hur detta ska gå till. Det är förvånande att inte kvinnlig könsstympning har fått grönt ljus ännu, men det är troligen bara en tidsfråga innan även denna form av könsstympning blir inskriven i lagtexten.

Så, med nyckelordet religion kan allt rättfärdigas och kulturrelativismen finns plötsligt mitt ibland oss och inte på "behörigt avstånd" längre.

Men då kanske du säger: Men om vi behandlar de andra kulturerna/religionerna med respekt, då borde de behandla oss med respekt också, eller hur?
Nej du har fel! De religiösa kan inte övertalas att låta oss andra vara ifred. De ser som sin uppgift att påtvinga alla sina värderingar. Om deras värderingar inte passar är du garanterad en plats i helvetet efter en eventuell avrättning.

2 kommentarer:

Anohito sa...

Trodde inte det var sant, var tvungen att kolla upp detta kring könsstympning på män. jösses
I linje med övrig lagstiftning ska det naturligtvis vara tillåten för myndig person. Inget annat.

Micke sa...

Tack Anohito för dina kommentarer, fortsätt gärna med det!

Tänk tanken att du tar ditt barn och låter skära av en del på barnet. Var i straffskalan hamnar det? Det är självklart att straffet är fängelse för grovt vållande till kroppskada, barnmisshandel mm, mm.

Men inte om det sker i guds namn, då är det ok och inte nog med det, det är reglerat i svensk lag! Tala om relativism... Jag mår illa.