söndag 10 maj 2009

Dags att revidera vårt statskick?

Läste idag en intressant artikel i DN.
I artikeln påtalas nödvändigheten att upprusta regeringskansliet med opolitiska experter och tjänstemän. Författaren nuddar vid det som jag ser som nyckeln till ett nytt reviderat statsskick, nämligen behovet av fler rådgivare.

Själv har jag några konkreta förslag som jag tror skulle stärka båda demokratin och garantera en mindre populistisk strategi från politiskt håll.

De vallöften som avges skall vara genomförda på utlovad tid. Ett kontrakt skall upprättas som är bindande där alla vallöften är noterade med införandedatum. Om kontrakterade vallöften bryts så bryts kontraktet och den valde politikern skall omedelbart avsättas.

Inga livstidspensioner eller andra garantier (Det kallas av någon anledning garantilön och inkomstgaranti) skall utgå till riksdagsledamöter som har fullgjort sin mandatperiod. Vi vill inte ha någon politisk frälseklass.

Antalet riksdagsledamöter skall skäras ned från dagens orimligt höga antal (349!) till mer rimliga cirka 49.

En opolitisk expertkomitté på minst 9 personer skall tillsättas som skall ha rösträtt i riksdagen likvärdig med riksdagsledamoten. Expertkomittén skall vara kontrakterad över minst två valperioder och skall innehålla expertis från så många områden som möjligt. Dessa personer skall vara en intellktuell skara och det är inget som hindrar att utländska medborgare kan kontrakteras. Här gäller alltså att hitta gräddan av experter och tänkare som ska försöka garantera att rätt beslut tas i riksdagen utan att vara bundna till vallöften eller ägna sig åt populism.

Inga kommentarer: