tisdag 7 april 2009

Religion - frivillig?

Läste idag en intressant artikel i dn om att "vissa använder religion som maktmedel" där ett försök till förklaring av det våld vissa muslimska män utövar på sin familj ges.

Ett försök till förklaring där arbetslösheten ges den huvudsakliga skulden till våldet. Arbetslöshet ger lägre status, vilket ger komplex, vilket kan resultera i våld.

Så långt verkar förklaringen ganska rimlig men sedan kommer formuleringar angående en dotter som vill frigöra sig som: "Så länge hon inte utsätter sig för fysisk eller moralisk fara får han respektera hennes sätt att leva."
Detta ger mannen full frihet att tolka "moralisk fara" precis som han vill. Denna formulering hjälper inte till att lösa något alls.

En annan formulering: "Vi människor är födda fria, och tvång ska enligt Koranen inte förekomma i trosfrågor..."
Denna formulering vill jag påstå är ren lögn! Var författaren har hittat detta är för mig ett mysterium. Varken i koranen eller i bibeln finns någon frivillighet alls vad gäller trosfrågor.

Om du är kristen, muslim eller jude är det ingen tvekan om vad som ska hända dig om du avsäger dig din tro eller byter tro. Det står klart och tydligt formulerat i respektive skrifter att du ska dö!

Religion och religiösa skrifter är maktspråk av den värsta sorten. Du kan inte ifrågasätta något alls - det som står i skriften kan inte vara fel då det är guds ord!
Religion är inte frivillig. Det är bara i sekulariserade samhällen som det överhuvudtaget är möjligt att avstå från en från barndomen påtvingad religion. I alla andra samhällen är det oftast likställt med dödstraff att ens antyda tvivel!

Inga kommentarer: